Permission Granted for Bespoke Single Dwelling in Wiltshire

IPS were pleased to have secured permission for a bespoke replacement dwelling in Mildenhall, Marlborough which was approved this week.

The proposal has evolved since IPS engaged with Wiltshire Council via a pre-application discussion in March of this year. The Council’s response to this pre-application clarified that a replacement dwelling was acceptable in principle and that the key elements of the proposal were the potential impact on the AONB and the creation of sufficient private residential amenity space.

The development represents a high architectural quality of design. The Architects undertook an assessment of local architectural vernacular and ensured that the scale, proportion, massing and architectural design and materials were locally appropriate. The proposed exterior finishes of the building will contain elements of both black stained or painted timber cladding and red brick found throughout the village, while adopting an agricultural and familiar “barn like” form.

Despite receiving an objection from the Parish Council, the application received support from 10 local members of the public who were impressed with the design of the proposal and the amount of detailed information provided supporting the planning submission for this replacement dwelling. Comments received regarding the proposal considered that the attention to detail provided with this application has obviously been given a great deal of thought and presented a very well-designed replacement dwelling on this important site.

The Case Officers’ report echoes this:

‘The dwelling has been designed in a contemporary manner but reflective of architectural elements / materials seen throughout the village and as such, will display some of the local character that is present. The simple plan form of the dwelling, gable ends, traditional materials and lack of dormer windows are positive features that are enough to ensure it responds positively to the existing townscape and the character of the area in general. essential for this dwelling to reflect them.’

Officer considered that on balance, although the proposal conflicted with Development Plan Policy HC25 this was purely based on the fact that the scheme is significantly larger than the original annex. There were no other material consideration that would outweigh this conflict, and the development would make an efficient use of the land whilst reflecting local context and character in a contemporary manner. On balance the scheme is considered to conserve the landscape character of the AONB, particularly when considering the additional planting proposed, and the application was dealt with via a delegated decision for approval.

We are pleased to have led the project team delivering this planning permission for a unique dwelling within the AONB. We look forward to seeing the design come to life when work commences on the proposals later this year.

 

Tags

top