Application Submitted for a new dwelling in Mildenhall, Wiltshire

IPS is pleased to submit a full application for a bespoke detached dwelling in Mildenhall, Wiltshire. IPS have developed the proposal with Daykin Marshal Studio who have produced a design that is stylish and spacious whilst remaining in-keeping with the village, adopting a modern interpretation of the local rural vernacular.

The proposal has evolved since IPS engaged with Wiltshire Council via a pre-application discussion in March of this year. The Council’s response to this pre-application clarified that a replacement dwelling was acceptable in principle and that the key elements of the proposal were the potential impact on the AONB and the creation of sufficient private residential amenity space.

The application site comprises part of a residential curtilage of approximately 0.38ha in extent, located at the western edge of the village Mildenhall. The site forms part of domestic curtilages currently serving two dwellings; a detached bungalow and adjoining independent residential annex with extensive domestic curtilage to the front and rear. The principle of two separate dwellings on this site was established through a CLEUD certificate, granted in 2016.

All images are credited to Daykin Marshal Studio.

The proposal seeks to demolish the annex building and erect a single replacement family home including an associated garage and landscaping. The architectural design has been carefully considered to ensure that the proposal is not oversized and is in-keeping with the scale and massing of the local architectural vernacular. This includes extensive consideration of the residential amenity of both the existing and proposed dwellings’ curtilages.

The design of the house is informed by key characteristics and materials from the village and is sensitively scaled and sited, understanding its important relationship with the wider landscape setting of the rolling chalk downland forming the North Wessex Downs AONB. The dwelling itself is “barn-like” in appearance, incorporating black board cladding, red brick work and an enclosed courtyard.

IPS look forward to seeing this unique proposal progress through the planning process and continuing discussion with officers at Wiltshire Council.

Tags

top